Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

LDN1251 Lámpás hal a mélyben

Jó ideje halogatom ennek a képnek a feltöltését ide a galériába, mostanra talán már kicsit el is avult ez a kép, de azért még mindig izgalmasnak találom. Talán az egyik leghalványabb téma, amit eddig fotóztam. Sok szempontból érdekes és tanulságos ez a fotó. Egyrészről roppant érdekes élmény fotózni és feldolgozni egy ennyire sötét valamit. Mondanom sem kell, hogy a nyerseken a ködből semmi sem látszik, csak egy nagy foltban a csillagok hiánya sejteti, hogy valószínűleg jó helyen járunk. Nem volt az sem meglepő, hogy kb féltávnál még sehogy sem nézett ki a dolog. Az viszont egy fontos ráeszmélés volt, hogy mennyire nem csökkent nagyot a 220-ról 423-ra növelt darabszámtól a zaj. Pedig kiváló és egészen sötét helyeken sikerült a nyersanyagokat gyűjteni. A 423 darab képből kb 250 kivételesen sötét égen készült, a többi meg elég jón. Borzasztó :) Íme a 15 fényév hosszú mélytengeri mélyég halacska, az LDN 1251, mely kb 1000 fényévre van tőlünk, molekuláris felhő, és melyben csillagok születnek. A látómező által feltárt területen 12 Herbig-Haro objektum található, ezek közül a képen több is beazonosítható.

Készítette

Feltóti Péter

Optika

200/800 SkyWatcher Newton carbon asztrográf

Kamera

CANON EOS 600D (átalakított)

Mechanika

Skywatcher NEQ6 pro GoTo

Helyszín

Mezőfalva, Csonkatorony, Vir, Bruska

Dátum

2018-09-26

Expozíciós adatok

423*5 perc ISO800

Hozzászólások

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Igen, hogy írod, ez így van. De azért azt is vegyük figyelembe, hogy van aki megteheti hogy hatalmas pénzeket áldozzon komoly rendszerekre, de van aki nem teheti meg, hogy szűkében most kiadjon mennyit? Kétmillió Ft-ot?
Én is nagyon szeretnék hűtött CMOS-al fotózni, de valószínűleg hamarabb kivonulok az egészből, minthogy tekerődne a keskenysávú szűrő a szűrőváltóban. :D Azért szép élmény volt ez a DSLR-es fotózás is. Csodás éveket tölthettem vele. :)

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Hát pedig azért Rafi :) lehet, hogy van aki nem tud, de én igen :D illetve akarok tudni. Valójában már akkor, amikor ez a kép készült, akkor is azt éreztem, hogy ez már nem a DSLR-nek való kihívás, váltani kell. Persze igyekeztem úgy feldolgozni, hogy ne legyen erőltetett, de már egyszerűen nem azt akartam látni, ami a képben van, és ez elég demotiváló volt akkor. De azért örülök, hogy tetszik nektek. Kicsit más élmény most ránézni erre a fotóra, talán kicsit jobban is tetszik, mint amikor elkészült :)

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Peti, egyet kell értsek Rafival :) Ezek a sötétködös témák mindenféle szempontból nehezek, és ez a kép (is) remek lett!

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Peti! Miért lett elavult ez a felvétel? Hiszen nagyon remekre sikeredett. Azért mert nem hűtött CMOS? Más hússzor drágább rendszerrel sem tud ilyen szép minőségű, nívós képet készíteni erről az objektumról. :) Szóval ehhez is gratulálok! Akárcsak a mostani Androméda Proximity felvételhez! :)