Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Májusi Merkúr

Az alábbi képen a Naprendszer legbelső bolygójának esti láthatóságát igyekeztem megörökíteni a nyugati horizont fölött Mogyoród határából. A Merkúr 88 nap alatt kerüli meg központi csillagunkat de az idő nagy részét a Nap közelében tölti így nehezen figyelhető meg. A felvételek akkor készültek tizenhét májusi este során, amikor a Nap pontosan 10 fokkal tartózkodott a látóhatár alatt.

Mivel a Merkúr igen nagy mértékben változtatja fényességét egy láthatósága során (folyamatosan csökkent a május eleji -0.9 magnitúdóról a május végi +2.3 magnitúdóig), a felvételsorozat utolsó "bolygópöttyeinek" fényét utólag megnöveltem így a teljes ciklus nyomon követhető a képen.

A flickr-es fotógalériámban a "May of Mercury" címet viseli ez a kép. Az elmúlt hetekben sokat gondolkodtam azon hogyan lehetne valahogy belevenni ebbe a címbe Deacon-t és Taylor-t is. Akkor teljes lenne a Queen zenekar. De ez nagyon gyenge poén lenne úgyhogy inkább hagyjuk! :)

2021.05.02. - 2021.05.28.

Készítette

Soponyai György

Optika

Canon EF 100/2.8 macro

Kamera

Canon EOS 5D Mark II

Mechanika

fotóállvány

Helyszín

Mogyoród

Dátum

2021-05-02

Expozíciós adatok

0.3 sec, f/3.5, ISO 500

Hozzászólások

 Francsics László Francsics László

Hát őt sem láttuk még így is hazánkból szerintem. Gratula, nagyon szép íve van és szép az ég is hozzá. Az előtér kicsit zizis, kár érte, de gondolom adottság.