Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

LDN 1622 - Bugimumus köd

Gőzöm sincs melyik fickó szedi ezeket a neveket, de a NASA tuti már hajtóvadászatot indított ellene. :D

A ködösség fotózását még januárban kezdtem el, ám az elhelyezkedése és az időjárás miatti késlekedés miatt nem volt olyan egyszerű. Minden adott éjszaka kb 2-3óra volt rá, aztán fordítani kellett a rendszert máshova, így az az izgalom jutott minden egyes esetlegesen derült éjjelre, hogy négy témára kellett fordítani a távcsövet, melyből kettő mindig az ágyból kiébresztőzés után volt. De ugye minden óra érték ilyen időjárásban.

Tehát feltöltöttem a Kalifornia ködös képet, mely ezeken az estéken készült, aztán jött a mostani publikált kép, és közben van még kettő, melyből az egyik stackje kész, a másik meg gyűlik ahogy tud. :)

IOTD - Nap képe - Astrobin.com: https://www.astrobin.com/vss9wz/?nc=user

Készítette

Schmall Rafael

Optika

Skywatcher Quattro 200/800 ( átépített )

Kamera

Canon EOS 6Da

Mechanika

Skywatcher EQ6-Pro GOTO

Helyszín

Kaposfő

Dátum

2021-01-13

Expozíciós adatok

300x150sec RGB, ISO1600, f4

Hozzászólások

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Köszi hogy írtatok! Ez mind nagyon jólesik és nagyszerű segítség, ezért mindenképp újra nekiállok majd feldolgozni a képet!

Megoldom ezt az élesítés problémáját. Van metódusom amúgy mind a fényes, mind a halvány csillagokra, csak most sikerült kifelejteni.

Nemcsak a horizont, hanem a fényszennyezés is gondot okoz a reflektorral. Hiába lenne még jó helyen, de váltani kell mert feleslegesen belemászik a fényárba. Pedig az új világítótestekkel csökkent a fényszenny, de a reflektor még fentvan.

A párás időjárásról nem is beszélve. :(

 Francsics László Francsics László

Szia Rafi!

Nagyon szép összhatású kép, jó látni végre ezt az objektumot magyar asztrofotón. Talán így még nem fotózták "telibe" idehaza. Gratula, hogy összehoztad!
Peti észrevételeivel egyetértek. Picit jobban kellene figyelni a részletekre is, főleg a csillagokra. Szerintem egy-két lépésnél, ha óvatosabb vagy, máris sokkal szebb lenne a csillagmeződ közelről is. Pl én minimálszűrő előtt nem élesíteném, mert akkor rögtön felerősödik a sötét gyűrű. Zajszűrés: hát igen, nehéz kérdés, sajnos a horizonthoz közel nehéz a fotonokat gyűjteni...
Csak azért írjuk, mert tök jó a kép, és kár lenne, ha ezek az apróságok benne maradnának!

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Szia Peti!
Köszi, hogy írtál!

A gradienssel egyáltalán nem tudtam mit kezdeni mert annyira komplex régió, hogy attól féltem, hogy kiszedem azt is, ami ottvan. Valahogy nemtetszenek már azok a PILEvel mókolt képek, ahol a háttér teljesen homogén. Egy galaxisnál, pld M101-nél még nyilvánvaló, de itt hogy hova kattintsak, az fejtörést okozott és végül el is vetettem ezt a lehetőséget.

Az apró csillagokat a zajcsökkentés élesíti, majd a minimálszűrő miatt átméretezéskor már nagyon-nagyon tűszúrásnyivá teszi. Megvan rá a másiok metódusom, de már elfelejtettem alkalmazni a használatát.

A zajcsökkentésnél én kicsit szeretem így lágyabban hagyni, de lehet mérsékelni kellene azt is.

Megnézem mit lehet tenni a nyerssel még mert van mit, köszi a tanácsokat!

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Jó a kompozíció, és a témaválasztás is, én is szemezgetek vele egy ideje, de a feldolgozásra érdemes lett volna kicsit jobban odafigyelni. Nagyon furcsán mennek át egymásba a háttér különböző színű területei, van ott kék, vörös, narancs és barna is, sőt még itt-ott lilába is belehajlik és a kontrasztjuk is változó, szerintem itt valami nagy adag gradiens maradt a képen, illetve hanyagul lett kezelve. A kép bal felső negyedét leszámítva ennél azért egységesebb a H alfa háttér. A csillagok kezelése sem lett jó, a fényesebb csillagok kivételével minden csillag körül fekete artifaktok jelentek meg. Ezt lehet, hogy a kép tömörítése emeli ki ennyire, de alapból is ott van valami, ezt így nem lenne szavad otthagyni, vagy kezelni kell, vagy úgy csillagkicsinyíteni és élesíteni, hogy elő se jöjjön. Szerintem a zajszűrés is sok lett, sok részletet és finomságot megevett a képen, bár ez lehet, hogy ízlés kérdése.

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Külföldön tudnak ezekkel a nevekkel alkotni rendesen. A NASA állítólag tényleg nem komálja a használatukat egy cikk alapján. :D

Köszi! :)

 Kiss Péter Kiss Péter

Nagyon izgalmas terület és nagyon szép fotó! De ezektől a becenevektől a szőr feláll a hátamon.