Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A tavasz hajnalán

Áprilisi hajnalokon már szépen lehet látni a Tejutat. Gyakran ott ragyog a házak felett, mikor zárom le álmosan a tetőt, de most speciálban sikerült kijutni fotózni egyet. A szikrázóan derült ég ellenére pára kúszott a völgy felett és hát ha már völgy, akkor legyen fagyos így ebben a szép tavaszban: -7°C-ig zuhant a hőmérséklet.

EAPOD - Nap képe nyertes: https://eapod.org/at-the-dawn-of-spring-rafael-schmall/

Készítette

Schmall Rafael

Optika

Canon EF 50mm f1.4 USM

Kamera

Canon EOS 6D

Mechanika

Skywathcher Star Adventurer

Helyszín

Zselic

Dátum

2021-04-07

Expozíciós adatok

2x75sec, ISO3200, f4

Hozzászólások

 Schmall Rafael Schmall Rafael

( még jó, hogy kimásoltam a hozzászólásomat, mert küldéskor elveszett)

Köszi Laci!

Érdemes lenne ennél a képnél Kolláth Zoli előadását felhozni, ahol az égbolt színe taglalva van, hogy milyen. Ugyanis mi azt szoknánk meg, hogy a fehér virág az fehér maradna éjszaka is? ( azaz szürke a sötétadaptáció után? ) A fényképezőgép és az égbolt azonban nem ezt igazolja.

A fehér virágok (bosszantóan) sárgának látszódtak, és a táj is rendszeresen sárgás fényekben fürdik, pld egy havas táj esetén. A feldolgozáskor azonban ezeket én mérsékeltem, de ha mérésekhez hiteles akarnék lenni, akkor sárgára kellene hagynom... egész pontosan sárgás-barnásra.

Nyilván nem olyan nagy bűn, mint pld, az, amikor a Tejutat kéken látjuk egy-egy elhibázott fehéregyensúllyal rendelkező kép láttán, sőt néha pont jóláll egy-egy témának a kék Tejút, de hát tudjuk hogy az nem olyan.

A fehér karosszériára vetülő Jupiter fénye mellett még talán erről is érdemes lett volna beszélgetni anno'18-ban egy messzi-messzi világban. :D

Köszi, hogy ránéztetek. ( mert ránéztek azért. :D ).

 Francsics László Francsics László

szép lett Rafi, sejtelmes, izgalmas lett a feldolgozása!