Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC 2174 Majomfej-köd

Ez a fotó nagyon sok változást jelent a korábbiakhoz képest. Új szoftver, új kamera, kiegészítők, tesztelés, hibaanalízis, új képfeldolgozási technika és az LRGB szűrők használata.
A nyersanyagot még januárban gyűjtöttem 3 éjszakán keresztül, és már akkor látszott, hogy az új felszerelés jelesre vizsgázott. A modernebb kamera alacsony zajszintje és a kétfokozatú Peltier-hűtés hatékony fotongyűjtést tett lehetővé, ezúttal -20 °C-os környezetben. Egyéb beállítási problémák miatt a leképezés nem lett tökéletes, így ez az eredeti kompozícióhoz képesti igen erős vágás, de talán így még jobban ki is emeli a ködöt.

Készítette

Szűcs Mátyás

Optika

200/800 Lacerta FotoNewton

Kamera

ASI 1600MM Pro

Mechanika

Sky-Watcher EQ6-R

Helyszín

Bicske

Dátum

2021-01-09

Expozíciós adatok

Gain 0; Bin1; 174*120 sec L (5,8h)+ 40*200 sec R/G/B (3*2,22h)=12,5 óra

Hozzászólások

 Szűcs Mátyás Szűcs Mátyás

Sziasztok!
Jó látni, hogy szerintetek is jó az irány, tényleg szerettem volna méltóképpen "megünnepelni" a fist lightot. :)
Egy kis csillagkicsinyítést tudok még rátolni, de vigyázni akartam arra, hogy a köd előtti csillagok ne sérüljenek.
A háttér valóban kicsit fényesebb a kelleténél, de mivel annyira világított a köd, nem gondoltam annyira behúzni, de így utólag ellenőrizve, ahogy a monitoron kívülre raktam a világos részeket tényleg mehetne kicsit visszább. A következő verzióval ezt is pótolni fogom. :)

 Jelinek Gábor Jelinek Gábor

Szia! Gratulálok én is az eszcájghoz! Nagyon ízléses kép lett, látszólag mindenféle erőszaktól mentes. Jó ránézni!

 Tóth Bence Tóth Bence

Grat az új rendszerhez! Látszik hogy sok szép képet hozol majd nekünk vele! :) Harmonikus, kellemes lett a feldolgozás. Petikkel egyet kell értsek, talán érdemes erre a két apróságra ránézni, de ezektől függetlenül szuper kép lett, grat!

 Francsics László Francsics László

Nagyon jó lett Matyi! Örülök az új rendszernek. Valóban érezni a szintlépést, és az a jó, hogy a feldolgozás is precíz, kellemes, nem csak a technika jó.
Szóval gratula!

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Nagyon szép, precíz, igényes feldolgozás. Egy dolog tűnik fel, hogy van egy fátyolos szürkeség a képen, ami talán csak attól van, hogy kicsit magasan van a hisztogram alja. Ha behúzod, kontrasztosabb lesz a fotó, de ez egyéni ízlés kérdése. Ha neked így tetszik, akkor nekem is így tetszik :)

 Kiss Péter Kiss Péter

Gratulálok az új felszereléshez! Úgy látom jó kezekbe került! A kép szerintem jó lett, sok szép látnivaló van rajta. Nem akarsz rátolni egy kis csillagkicsinyítést? Picit soknak érzem a csillagok fényerejét.