Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Ptolemájosz halmaz

A hónap képe döntős: 2021. február

A fotó 2018-ban, Namíbiában készült a Tejút centruma irányában látszó nyílt halmazról, mely Messier katalógusában a 7-es sorszámmal bír. A fotó érdekessége, hogy a Tejút centruma felé nézve a teljes látómezőt kitölti a galaxisunk magja körüli sűrű, sárágán fénylő öreg csillagok sokasága. Ennek az aranyló csillagtengernek az előterében látszik a fiatal, forró, kék csillagok halmaza, mely végül olyan látványt nyújt, mint valami mesebeli kincsesláda temérdek aranypénzzel és szétszórt gyémántokkal.

Készítette

Feltóti Péter

Optika

200/800 SkyWatcher Newton carbon asztrográf

Kamera

CANON EOS 600D (átalakított)

Mechanika

Skywatcher NEQ6 pro GoTo

Helyszín

Namíbia Isabis farm

Dátum

2018-05-14

Expozíciós adatok

47*300 sec

Értékelések

A csillagok ilyen sűrűsége csak egy helyen a Tejút centruma közelében látható és fotózható. Ezt az különleges élményt teljes egészében, kompromisszumok nélkül közvetíti ez a fotó.

Francsics László

Hozzászólások

Feltóti Péter

Köszi Kiss Petik :)

Kiss Péter

Jó témaválasztás, nagyon tetszik, hogy csak csillagok vannak a képen, ahogy írtad, Peti, egy ékszerdoboz.

Kiss Péter

Gyönyörű lett! Belenagyítva picit még mintha térben is el tudnám képzelni, mert a sárga tengerben is különböző fényesek a csillagok. Hátborzongató belegondolni, hogy akár mindegyik csillag különleges és érdekes lehet.

Feltóti Péter

De bizony, ettől is különleges, hisz itthonról a Tejút magja nehezen elérhető, nagyon közel van a horizonthoz,de messze délen, Afrikában a zenitben látszik. Egyébként van a képen egy-két nagyon apró planetáris köd is, na azt kihívás megtalálni :)

Jámbor Tamás László

Azt a mindenit. Azt ne mondjátok, hogy ezen a képen az összes pötty egy csillag? Brutál. Grat.

Feltóti Péter

Köszi, mivel olyan sok van, így nem is kezeltem őket egyáltalán. Ami kihívás volt, az a helyes (esztétikus) színegyensúly megtalálása.

Panyik Lénárd

Nagyon szép lett ,ennyi csillaggal elbánni nem lehetett könnyű :)