Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Hármat egy csapásra Nagy Berta László

Hármat egy csapásra

A kevéske derültet kihasználva igyekeztem nyerseket gyűjteni az Orion csillagkép csodáiról.
5 órányi nyersanyag gyűlt össze, viszont a feldolgozással nem vagyok megelégedve, de ettől többet nem tudok kihozni belőle.

Készítette

Nagy Berta László

Optika

Jupiter 135mm f/4 f/5.6-ra rekeszelve

Kamera

Canon Eos 100D (átalakított)

Mechanika

HEQ5 Pro GoTo (bordásszíjas)

Helyszín

Algyő

Dátum

2021-02-15

Expozíciós adatok

61x300s ISO800

Hozzászólások

Nagy Berta László

Lénárd, köszönöm!
Péter, köszönöm az észrevételeket! A nyers képek már szinte így is elég világosak voltak, mert a déli égboltom úszik a fényszennyben. A jobb oldala erősen vágott, ott azért nem látszik annyira az elhúzás, a bal oldalon sajnáltam beáldozni az ív részét és az M78-at. Sajnos ez az objektív ennyit tud.
Tamás, köszönöm!!

Feltóti Péter

Azért nem vagyok egészen biztos abban, hogy ez a nagy fényerő miatti képszéli korrigálatlanság, mert asszimetrikus. A bal felső sarok torzul a legjobban, a jobb alsó meg szinte teljesen oké. Nyilván F4-en nem lesz olyan szépen korrigált, mint F8-on, de itt szerintem a fókusz sík sem párhuzamos a szenzorral, ami azért korrigálható.

Jámbor Tamás László

Szerintem is ez egy mutatós kép. Nem is azért készült, hogy bele kellene nagyítani, mivel tájképbe nem szokás. A képszélek elhúzása objektív leképezési hiba, amik ált. F érték növeléssel csökkenthetők, illetve f\8 környékén megszüntethetők, ugyan úgy mint a kromatikus aberráció. Legalább is ezt tudtam kideríteni a témában.

Feltóti Péter

Korrekt kép, kicsiben teljesen megállja a helyét, a feldolgozás szerintem jó irányban történt, nem is kell ezzel semmivel sem többet csinálni, nyilván nyersanyagból kéne több. F5,6-on az 5 perces nyesek már szerintem alul vannak exponálva a sötét porködök kigörbézéséhez. Érdemes lenne hosszabbakat exponálni, vagy nyitni a rekeszen F4-ig. A képszéli elhúzást vajon mi okozza? Dől az obi? Azt érdemes lenne kideríteni.

Panyik Lénárd

Nagyon mutatós kép lett, Gratulálok :)