Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Az Orion-köd (first light)

Az elmúlt néhány éjszaka számomra a tanulásról és a beállításokról szólt, mivel végre ki tudtam próbálni a decemberben vásárolt új kamerám! Sajnos nagy projektre most nincs lehetőségem, de mindenképp szerettem volna legalább egy minimálexpós képet készíteni a "megtáltosodott" kis apokromátommal. Erre az esetre az Orion-köd és környezete kapóra jön, így készítettem róla egy visszafogott képet! Remélem, hogy a következő hónapokban végre el tudok kezdeni valamilyen nagyobb projektet is, ha nem, addig is maradnak az üstökösök! :) Nagyon sok köszönettel tartozom a vásárlás előtti, majd később a gyakorlati tanácsokért Éder Ivánnak, Feltóti Petinek, Francsics Lacinak, Jelinek Gábornak és Szűcs Matyinak!

Készítette

Majzik Lionel

Optika

Sky-Watcher Esprit 80/400 mm apokromatikus refraktor

Kamera

ZWO ASI 183 MM Pro

Mechanika

Sky-Watcher EQ6-R Pro GoTo

Helyszín

Tápióbicske

Dátum

2021-02-14

Expozíciós adatok

26 x 1 min Lum, 10 x 1 min R/G/B, 20 x 10 sec Lum, 20 x 10 sec R/G/B

Szűrők

Astronomik L2, Astronomik Deep Sky RGB

Hozzászólások

Majzik Lionel

Köszönöm szépen a visszajelzésed! :) A zajszűréssel kapcsolatban sokat dilemmáztam, nyilván egy minimálexpót csak elmosni lehet vele inkább, de egy maszkolt megoldással egy picit javítottam az általad említett sötétebb területek zajszintjén!

Jámbor Tamás László

Egész jó lett. Nekem hiányzik a zajszűrés a halvány részeken ott nagyon karcos. Azokon a helyeken érdemes lenne lágyítani a képet.

Majzik Lionel

Köszönöm szépen! Hatalmas előrelépés, nagyon örülök neki! Egyelőre inkább csak tanulgattam, ahhoz meg sokkal kellemesebb volt a kis apokromátot használni. Nyáron mindenképp szeretnék majd a 20 centis Newtonnal is fotózni! :)

Tóth Bence

Grat az új kamerához, reméljük sok derült lesz hozzá! :) A Newtonnal még nem próbáltad ki?

Majzik Lionel

Szia Gábor! Köszönöm szépen! :D Bízom benne, hogy hamarosan most már Te is ilyennel vagy hasonlóval fogod tolni! :)

Jelinek Gábor

Szia! Szívből kívánom, hogy legyen sok örömöd benne (és akkor nekünk is lesz :-) )! Várjuk a képeket, a first light alapján igazán ígéretes! Gratulálok!